In veel families bestaat vaak onduidelijkheid over de verschillende relaties. Als kind bent u mogelijk in bescherming genomen en loopt u nu op latere leeftijd tegen vragen aan. Ik vertel graag meer over mijn ervaring met het afnemen van een DNA test.

Het nut van het afnemen van een DNA test

Natuurlijk is de situatie per persoon verschillend, maar ik wilde graag zeker weten wie mijn vader was. Als u het gevoel heeft dat iemand in uw familie niet eerlijk is, kan deze vraag al snel naar boven schieten. Nu was mijn uitslag zoals ik deze verwachtte en had ik verder geen problemen. Toch kunnen uitslagen vaak een emotionele lading met zich meebrengen. Denk dus goed na over het nut van een DNA test. Deze kan namelijk een zo goed als zeker antwoord geven op de vraag.

De betrouwbaarheid van een DNA test

Als u een DNA test afneemt is de betrouwbaarheid erg hoog. Door verschillende chromosomen te vergelijken kan vaak het resultaat met meer dan 99% zekerheid worden aangenomen als de waarheid. U kunt er dus vanuit gaan dat het resultaat van de DNA-test ook het antwoord is op uw vragen. Ook kunt u een DNA test afnemen die rechtsgeldig is. Deze test wordt dan door een derde persoon uitgevoerd. U kunt deze resultaten nu gebruiken in bijvoorbeeld een rechtszaak, echtscheiding of immigratieprocedure. Dit kan belangrijk uitsluitsel geven in verschillende kwesties.

De verschillende soorten DNA-testen

Uiteraard zijn er veel verschillende vragen op het gebied van DNA testen. Gelukkig zijn er ook veel verschillende DNA testen beschikbaar om uw vragen te beantwoorden. Of u nu wilt weten wie de moeder of de vader is, of andere familiebanden vaststellen, voor elke vraag is er wel een antwoord beschikbaar. Er zijn zelfs prenatale vaderschapstesten beschikbaar, waarbij al tijdens de zwangerschap kan worden vastgesteld wie de vader is. Ook kunt u de afkomst van uw voorouders laten onderzoeken tot wel 1000 jaar terug in de tijd.

Het afnemen van een DNA test

Het afnemen van een DNA test is erg eenvoudig. U heeft al snel resultaat. U kunt een DNA test helemaal zelf thuis uitvoeren door wat wangslijmvlies af te nemen. Dit is voor het laboratorium al genoeg om de uitslag te kunnen bepalen. Uw wangslijmvlies stuurt u in een envelop terug. De dagen daarna zijn nog even spannend, maar binnen enkele dagen krijgt u al resultaat. Misschien kunt u dan eindelijk een hoofdstuk in uw leven afsluiten.