Een eiwit is een dieet op basis van, inderdaad, eiwitten. Tijdens dit dieet eet je meer eiwitten en minder koolhydraten. Eiwitten zijn natuurlijk niet alleen te vinden in eieren, maar ook in onder andere vlees, vis, boontjes, zuivel, et cetera. Een andere benaming voor eiwitten is proteïne, dus dit dieet staat ook wel bekend onder de naam proteïne dieet.

 

Voordelen van een eiwitdieet

Ten eerste zorgt een verantwoord 3 fasen eiwitten dieet ervoor dat je een stuk minder calorieën binnenkrijgt. Teveel calorieën is de boosdoener van overgewicht. Zodra je dit dus aanpakt, ben je al goed op weg. Ondanks dat je minder calorieën binnenkrijgt, krijg je natuurlijk wel gewoon alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ten tweede voorkomt voedsel met veel eiwitten een hongergevoel. Een hongergevoel krijg je al snel met een teveel aan koolhydraten, omdat deze snel in het bloed wordt opgenomen. Daarentegen breken proteïne een stuk langzamer af, dus voel je je langer vol. Je hebt dus minder snel zin om tussendoor even te snacken. Met een eiwitdieet val je snel af zonder te sporten. Doordat je minder calorieën binnenkrijgt val je sneller af. Daarnaast verbrand je meer energie, ook al sport je niet. Je behoudt ook je spiermassa en verbrandt daardoor alleen vet.

 

Vegetariërs

Een nadeel van een eiwitdieet is het feit dat dit dieet helaas niet geschikt is voor vegetariërs. Er bevinden zich veel eiwitten in dierlijk voedsel, dus als vegetariër is het een stuk lastiger om je aan dit dieet te houden. Er bestaan natuurlijk alternatieven voor de eiwitten in vlees, maar dierlijke producten bevatten een stuk meer eiwitten en hebben ook een hogere kwaliteit. Voor veganisten is het nog een stuk lastiger, omdat er ook veel eiwitten in eieren en zuivel zitten.

Tip: Afvallen met dieet shakes is een fluitje van een cent met Be-slank.

 

Fabels

Tijdens het volgen van dit dieet wordt er soms aangeraden om een aantal maaltijden te vervangen voor een shake of een reep. Vaak wordt er gezegd dat de repen bijvoorbeeld heel prijzig zijn. Dit komt doordat het vergeleken wordt met een reep zoals een Mars. Men vergeet vaak dat een reep eigenlijk vergeleken moet worden met een complete maaltijd, omdat het een maaltijdvervanger is. Als je alles uit gaat rekenen kan het zelfs zo zijn dat je goedkoper uit bent met een eiwitdieet. Er gaat ook een gerucht dat een eiwitdieet kan leiden tot nierfalen of nierschade. Artsen hebben mensen met slecht functionerende nieren aangeraden om minder eiwit binnen te krijgen, maar er is echter een groot verschil tussen mensen met slecht functionerende nieren en gezonde nieren. Heb je geen nierziekte? Dan kan je gerust beginnen met een eiwitdieet.