Veel mensen passen vooral hun eten aan en hopen zo met het beste dieet hun ideale lichaam te bereiken. Dit zijn vaak ook de mensen die kilo’s willen kwijtraken, in plaats van hun totale gezondheid verbeteren – maar daarover later meer. Wat is het beste dieet? We nemen er een paar onder de loep.

1. Het paleo-dieet

Heel hip is het paleo-dieet, ofwel paleolitisch dieet. Hiermee gaan we terug in de tijd en eten we wat we vroeger aten. En niet zomaar ‘vroeger’. We gaan even 10.000 jaar terug. Back to basics en terug naar de natuur.

Waarom is dit het beste dieet?

10.000 Jaar geleden zat er nog geen eten in een pakje, dus alles is puur natuur. Dit maakt dat je veel minder toegevoegde stoffen, zoals geraffineerde suikers binnenkrijgt. Mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen, kunnne baat hebben bij deze manier van leven – want dat is het in feite.

Waarom moet je dit niet doen?

Er is nogal wat veranderd in de afgelopen 10.000 jaar, zo ook ons lichaam en onze omstandigheden. Bepaalde behoeften aan voedingsstoffen zijn daardoor ook veranderd. Zo kun je teveel van het een binnenkrijgen, maar te weinig van een ander.

2. Het koolhydraatarme dieet

Sommige mensen denken dat het slim is om bepaalde koolhydraten de rug toe te keren. Vooral de slechte koolhydraten die in veel gefabriceerde voeding zit, wordt vermeden.

Waarom is dit het beste dieet?

Je kunt makkelijker slechte koolhydraten vervangen dan je hele levensstijl naar ‘paleo’ aanpassen. Bovendien wordt het gemis aan koolhydraten door je lichaam gecompenseerd door vet te verbranden. Je vetpercentage daalt dus.

Waarom moet je dit niet doen?

Als je dit echt helemaal doorvoert, ga je bepaalde voedingsstoffen missen. Dit kan op den duur schadelijk zijn voor je organen.

3. Het Cambridge-dieet

Nog een laatste: het Cambridge-dieet. Hierbij vervang je alles wat je eet door allerlei shakes, soepen en repen. Het doel is om je calorie-inname te verlagen. Zo moeten de kilo’s eraf vliegen.

Waarom is dit het beste dieet?

Het is vooral eenvoudig te volgen, want je hoeft alleen maar datgene te eten/drinken wat je toegestuurd krijgt. Dat scheelt een hoop (extra) werk in de keuken. Bovendien val je snel af, wat fijn is bij flink overgewicht.

Waarom moet je dit niet doen?

Leuk is anders, want je lichaam zal niet blij zijn met de enorm lage calorie-inname. Wil je er ook nog bij sporten, dan heb je helemaal een uitdaging te pakken. Daarnaast is het duur om alle shakes en dergelijke te moeten kopen.

Is er een perfect dieet?

Het zal je niet verbazen dat ‘hét beste dieet’ niet bestaat. In principe is de enige manier een aanpassing (of telkens kleine aanpassingen) maken aan je levensstijl en zo gezonder eten en meer bewegen. De grootste uitdaging is namelijk het volhouden, en dat lukt vaak niet als je het roer rigoureus omgooit. Begin daarom met gezond eten en meer bewegen, en bouw zo langzaam een gezonde levensstijl op.