Zumba kent veel voordelen. Zumba is een holistische oefening en draagt bij om een betere houding te krijgen en meer flexibiliteit te ontwikkelen. Je wordt er energieker en sterker door. De oefeningen kennen veel voordelen. We noemen een aantal.

Meer uithoudingsvermogen

Wanneer je langdurig jouw lichaam beweegt, zoals bij Zumba, dan zal dit jouw uithoudingsvermogen in kort tijd vergroten. Binnen enkele weken zul je merken dat jouw uithoudingsvermogen flink is verbeterd. Zumba bestaat uit voortdurend herhalende bewegingen. Hiermee krijg je veel en veel meer uithoudingsvermogen.

Meer flexibiliteit

Doordat je te maken krijgt met een combinatie van bewegingen uit verschillende dansstijlen, ontwikkel je meer flexibiliteit. Je doet bijvoorbeeld samba, salsa tot merengue en mambo. Deze combinaties zorgen ervoor dat diverse spiergroepen tegelijkertijd aan het werk worden gezet.

Meer zelfvertrouwen

Zumba zorgt er tegelijkertijd voor dat jouw zelfvertrouwen in sociale situaties wordt vergroot. Dit komt vooral omdat jouw coördinatie en jouw dansbewegingen aanzienlijk verbeteren. Hoe langer je doorgaat met de trainingen, hoe meer plezier je in de oefeningen zult hebben. Je zorgt met elkaar, met alle andere deelnemers, voor meer zelfvertrouwen. Je voelt je zelfverzekerder en vertrouwt steeds meer op je eigen lichaam. Doordat het zelfvertrouwen groeit zul je gemakkelijk om kunnen gaan met mensen om je heen.

Betere coördinatie

Wanneer je ouder wordt, dan verlies je ook meer coördinatie over je lichaam. Zumba is een uitstekend middel om jouw balans en coördinatie te verbeteren.

Jouw persoonlijke vaardigheden

Het fijne van Zumba is dat je de oefeningen kunt afstemmen en aanpassen op jouw persoonlijke vaardigheden en de doelen die je graag wilt bereiken. Ondanks dat je in een groep traint – en het lijkt alsof het lastig is om jouw individuele vaardigheden te benadrukken – is het mogelijk om aan de instructeur te vragen of hij of zij het tempo voor je aanpast. Thuis kun je bovendien – bijvoorbeeld met een video – de lessen nog eens doornemen en gemakkelijk concentreren op wat voor jou belangrijk is. Het is als laatste goed om dit te weten: ondanks de vele voordelen van Zumba is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat lichaamsbeweging niet alleen voor het gewenste resultaat zorgt. Het is van belang dat dit gepaard gaat met een gezonde levensstijl, goede voeding en voldoende rust.