Braziliaanse Jiu-Jitsu of BJJ is een krijgskunst gebaseerd op worstelen en grondgevechten, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheid om de tegenstander te beheersen door middel van technieken die hem of haar dwingen zich te onderwerpen. Het staat bekend als de "zachte kunst", waardoor een kleinere, zwakkere persoon hefboomwerking en onderwerpingen (verstikkingen, sloten) kan gebruiken om zichzelf te verdedigen tegen een grotere tegenstander. BJJ vindt zijn oorsprong in Judo (Newaza) en Japanse Jujutsu, en is door Carlos Gracie en zijn familie aangepast om de krijgskunst te worden die het vandaag is.  

Populariteit enorm stegen

De populariteit van Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is door de jaren heen enorm gestegen, dankzij het groeiende publiek van MMA. Typisch Braziliaans Jiu-Jitsu-jargon zoals "rear naked choke", "armbar" en "guard" zijn zelfs een algemeen vocabulaire geworden, zelfs onder niet-beoefenaars.  

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, tonen onderzoeken aan dat 95% van de straatgevechten op de grond eindigen. De technieken die je leert in Braziliaans Jiu-Jitsu, waarbij de nadruk ligt op het naar de grond brengen en houden van je tegenstander, stellen je in staat om aan te vallen of een dominantere positie in te nemen. Dit geeft u te allen tijde de overhand in een levensechte zelfverdedigingssituatie. Handig om te weten, voor het geval dat!  

Cardio en stretching

Meestal begint de les bij BJJ Den Haag met een korte warming-up met wat lichte cardio en stretching. Ook worden er wat bewegingsoefeningen gedaan. Vervolgens werken we aan de verschillende vaardigheden en technieken waar we die dag op focussen. Deze omvatten meestal zelfverdedigingstechnieken vanuit staande posities, technieken vanaf de grond en positionele technieken om je te helpen van een kwetsbare positie naar een positie te gaan waarin je een gevecht beter kunt beheersen.  

Naast de BJJ die we aanbieden hier in Den Haag hebben we ook MMA hier in Den-Haag dat staat voor Mixed Martial Arts. Dit is de samensmelting van verschillende stijlen van vechtsporten. Deze full contactsport combineert de beste aspecten van disciplines zoals boksen, jiu-jitsu, kickboksen, worstelen, muay thai, judo en karate, zodat een persoon in staat is om een tegenstander te verslaan met behulp van verschillende vecht- en slagtechnieken. Het is vrij nieuw, aangezien het in de jaren 90 werd ontwikkeld; het is echter een van de snelst groeiende sporten ter wereld geworden, met een publiek dat net zo groot is als bij het boksen.  

MMA teksten

Hoewel het begon als een sport die als barbaars werd beschouwd omdat er geen regels waren en alles was toegestaan, zijn de dingen vandaag veranderd. Het lijkt misschien niet zo, maar de MMA heeft nu strikte regels die atleten beschermen tegen ernstige schade, hoewel het tegelijkertijd veel actie toelaat. De MMA is geëvolueerd en heeft nu meer regels, gewichtscategorieën en ronde limieten. Naast deze regels is er een lijst gemaakt met fouten die niet binnen de achthoek mogen worden begaan.  

Sindsdien heeft de sport miljoenen volgers gekregen, waardoor het een miljoenen business is geworden. Sta je al te popelen om te beginnen met BJJ of MMA den haag bij ons hier in Den Haag? We zullen je met open armen verwelkomen.