Om goed beschermd te zijn tegen verschillende bacteriën, ben je van kleins af aan gevaccineerd. Zo ook de hepatitis B vaccinatie. Hepatitis B is een ontsteking wat ontstaat in de lever. Om dit te voorkomen wordt je vóór je eerste verjaardag hiertegen ingeënt. Deze inenting is overigens niet verplicht. Je hoeft dus niet persé je kind te laten inenten. Toch is het zeker aan te raden. Je kunt deze bacterie oplopen door moeder op kind als je geboren wordt, maar ook door besmet bloed of seksueel. 

Beschadiging aan je lever 

Als je toch hepatitis B hebt, kan dit erg schadelijk zijn voor je lever. Tegenwoordig is hier wel medicatie voor, maar niet altijd met groot succes. Als je door hepatitis B leverkanker krijgt, is dit niet positief. Je wordt als kleine baby gelijk ingeënt voor deze bacterie, omdat het niet goed is als een kind dit oploopt. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Nadat je volledig bent ingeënt, ben je waarschijnlijk heel je leven lang beschermd tegen deze bacterie. Je hoeft dus niet continu opnieuw gevaccineerd te worden tegen dit virus. Hieronder zullen we het kort hebben voor als je op reis besluit te gaan.

Vaccineren voordat je op reis gaat

Voordat je met je kind op reis gaat naar een risicoland, is het verstandig om de vaccinatie in te plannen. Vooral in risicolanden is er een grotere kans dat je het hepatitis B virus oploopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Afrika en Azië. Je zult het waarschijnlijk niet denken, maar zelfs bij het zetten van een piercing of tatoeage is het mogelijk om dit virus op te lopen. Zorg er dus zeker voor dat degene die dit bij jou zet alles goed desinfecteren. Zo verklein je het risico op onnodig ziek worden. Hepatitis B is immers een kwaad virus. 

Groter risico

Als je in de zorg werkt, dan is het zeker aan te raden om je te goed gevaccineerd te zijn tegen het virus. Je kunt namelijk vaak in contact met bloed en dit is een van de manieren waarop het virus overgedragen kan worden. De vaccinatie kan wat kleine bijwerkingen hebben, zoals een rode huid of hoofdpijn, maar geen extreme veranderingen. Tegenwoordig zijn voor steeds meer doelgroepen de vaccinatie gratis. Als je als man seks hebt met een andere man, dan is de kans op dit virus groter. Ook hiervoor is de vaccinatie gratis. Kijk dus zeker of je in aanmerking komt voor een gratis vaccinatie als je hier meer over wilt weten.