Hoewel vrijwel iedereen dagelijks de tanden poetst, laat een meerderheid van de mensen ook nog steken vallen als het aankomt op mondverzorging. Bijzonder veel mensen hebben regelmatig mondklachten.

Deze zijn niet altijd te voorkomen, maar in veel gevallen wel. Zo hebben veel mensen bij het poetsen last van bloedend tandvlees, wat wijst op een tandvleesontsteking. Zonde, want een dergelijke tandvleesontsteking kan verergeren, maar ook erg makkelijk aangepakt worden.

Met de volgende drie tips kun je de mondverzorging naar een hoger niveau brengen.

  1. Stoken

Met het poetsen van de tanden kun je het grootste deel van het gebit schoonmaken, maar doorgaans blijven de ruimtes tussen de tanden onaangeroerd. Ook hier kan rotzooi achterblijven, wat leidt tot een ophoping van tandplak en mogelijk ontstekingen en gaatjes.

Met een tandenstoken kun je ook de ruimte tussen de tanden schoonmaken. Bij de meeste mensen zal het tandvlees in eerste instantie bloeden (tandvleesontsteking), maar meestal is dat na een paar dagen al niet meer het geval.

Tandvlees wordt snel sterker wanneer het regelmatig (voorzichtig) druk krijgt, bijvoorbeeld doordat je met een tandenstoker langs de tanden over het tandvlees gaat. Het weefsel wordt zo verstevigd, waardoor er geen bloedingen meer zijn.

  1. Elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel zorgt vrijwel altijd voor betere reiniging dan een handtandenborstel. Met de elektrische tandenborstel kun je systematisch het gebit tand voor tand sterk reinigen.

Omdat mensen met een handtandenborstel vaak een vast ritueel hebben, liggen hier ook fouten op de loer, waarbij bepaalde delen worden overgeslagen. Met een elektrische tandenborstel is dit risico kleiner, omdat je met een elektrische tandenborstel iedere tand afzonderlijk poetst.

  1. Tongschraper

De tong is een dankbare voedingsbodem voor tal van bacteriën. Dit is normaal gesproken niet erg, omdat de bacteriën in een natuurlijke balans met elkaar leven. Het wordt echter problematisch als deze balans verstoord raakt en enkele bacteriesoorten de overhand krijgen.

Vaak resulteert dit in een vieze witte, tot zelfs bruine plaklaag op de tong. Dit wijst op de harde groei van één of enkele schadelijke bacteriesoorten. Niet alleen ziet de plaklaag er vies uit, meestal zorgt hij ook voor een vieze smaak en slechte adem.

Met een tongschraper kun je de plaklaag vrij makkelijk verwijderen. Kies voor een goede schraper en gebruik niet je tandenborstel. Dit kan leiden tot beschadigingen en besmet je tandenborstel met een overvloed aan bacteriën. Hierdoor ga je de bacteriën bij een volgende poetsbeurt verspreiden over de tanden, waardoor de klachten soms juist kunnen toenemen.