Er zijn verschillende redenen om een niet medisch mondkapje zelf te maken. Sommige mensen vinden het leuk om te doen. Op die manier kunnen ze zelf de stof van hun mondkapje kiezen en deze bijvoorbeeld goed laten passen bij de kleding die zij die dag van plan zijn te dragen. Bovendien kunnen ze op deze manier de stof kiezen die zij het prettigst vinden. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil in draagcomfort tussen verschillende stoffen. Je kan je voorstellen dat een kapje dat gemaakt is van een theedoek van een veel stugger materiaal is, dan een kapje dat gemaakt is van de zachtere stof van een t-shirt. Bovendien kunnen ook de kosten een afweging zijn.

 

Wat kost een niet medisch mondkapje?

Wegwerp mondkapjes zijn relatief goedkoop. Je bent ongeveer € 5,50 kwijt voor 50 stuks. Indien je er veel tegelijk besteld kan je de prijs zelfs verlagen tot € 4,95 per 50 stuks. Kapjes van stof zijn een stuk duurder. Voor een kapje van katoen of neopreen ben je gemiddeld rond de € 5 per stuk kwijt. Indien je je stoffen mondkapje zelf maakt, dan liggen de kosten aanzienlijk lager. Wellicht heb je nog een stuk stof liggen, of een t-shirt dat je niet zo vaak draagt. Maar het is ook mogelijk om een goedkoop t-shirt te kopen en een paar meter elastiek en daar een aantal mondkapjes van te maken. Als je de kapjes 3-laags maakt, dan ben je ongeveer € 1 per kapje kwijt aan materiaal.

 

Is een stoffen mondkapje handiger dan een wegwerp mondkapje?

Waar je een wegwerp kapje na 1x dragen of na 4 uur weg moet gooien, kun je een stoffen kapje tot wel 1.000x wassen. Feitelijk ben je voor een gekocht stoffen kapje dat je 50x gedragen hebt net zoveel kwijt als voor een wegwerp kapje. Bovendien kan een stoffen kapje veel vaker dan 50 keer gebruikt worden. Maar een stoffen kapje moet gewassen worden en een wegwerp kapje niet. Aan de ene kant wordt dus gezegd dat een stoffen kapje beter is voor het milieu, omdat ze langer meegaan dan wegwerp kapjes, maar aan de andere kant is er weer water, wasmiddel en energie nodig om de kapjes te wassen. Soms zal de keuze dus niet alleen gebaseerd zijn op de kosten, maar ook op gemak.

 

Waar koop je mondkapjes?

Wegwerp kapjes kun je tegenwoordig in iedere supermarkt kopen. Stoffen kapjes zijn in veel kledingwinkels, maar ook in diverse andere winkels verkrijgbaar. En natuurlijk hebben we de internetwinkels, waar beide soorten gemakkelijk te koop zijn. Sommige webwinkels, zoals SafeSave zijn gespecialiseerd in neoprene kapjes. Hier kun je ze in allerlei soorten en maten kopen. En er zijn zelfs webwinkels waar het mogelijk is om kapjes te laten maken met je eigen logo of tekst er op. Voor veel bedrijven is zo’n kapje met hun naam en logo al onderdeel geworden van de standaard bedrijfskleding.