Als jij binnenkort op vakantie gaat naar een land in het continent Afrika, dan is het verstandig om je te laten vaccineren. Helaas loopt de zorg in deze landen vaak enorm achter vergeleken met westerse landen en zijn er dus nog steeds veel virussen die fataal kunnen zijn voor mens en dier. Je kan hierbij denken aan DTP, maar ook aan malaria en cholera. Een vaccinatie zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen een besmetting, maar ook kan jij het virus niet verder verspreiden en dat is natuurlijk fijn. Het is zeker niet verplicht om je te laten vaccineren tegen verschillende virussen, maar het is wel erg verstandig. Mocht jij of een gezinslid een slechte weerstand hebben, dan is het sowieso belangrijk om een vaccin te nemen. In dit artikel lees je meer informatie over het vaccineren tegen bepaalde virussen die voornamelijk in ontwikkelingslanden voorkomen. 

Maak een afspraak bij de huisarts of via het internet 

Indien jij binnenkort op vakantie gaat, dan is het eerst belangrijk om te achterhalen welke virussen er voornamelijk in dat land voorkomen. Vaak zijn dat DTP en Malaria, maar het kan ook voorkomen dat er cholera of gele koorts voorkomt in het vakantieland. Als jij inmiddels weet welke virussen er voorkomen in jouw land van bestemming, dan is het tijd om je te laten vaccineren. Een afspraak maken voor een reisvaccinaties kan je doen via de website van het RIVM, maar ook is het mogelijk om hiervoor een afspraak te maken met je huisarts. Veel mensen in Nederland kiezen ervoor om dit te doen via de huisarts aangezien de huisarts hen dan ook kan adviseren. Dit vinden veel mensen fijner, vooral omdat zij hun huisarts al kennen en dit hierdoor vertrouwder aanvoelt dan een willekeurige medewerker van het RIVM.

Wat zijn de bijwerkingen?

Veel inwoners van Nederland zijn bang voor naalden en kunnen soms zelfs flauwvallen als ze gevaccineerd of geprikt worden. Dit heeft puur met angst te maken, want je hoeft zeker niet bang te zijn dat het injecteren van een injectienaald schadelijk is voor je gezondheid. Het is echter wel enorm belangrijk om bijwerkingen in de gaten te houden. Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen, maar het kan wel voorkomen. Hierbij kan je denken aan hoofdpijn, maar ook aan andere klachten. Als je last hebt van bijwerkingen, dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een huisarts. Vaak trekken de bijwerkingen binnen een dag weer weg, maar ook dan is het goed om hier melding van te maken.