Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van injectables, meestal in de context van cosmetische chirurgie. Wat veel mensen echter niet weten is dat het gebruik van botox ook medische toepassingen heeft! Problemen waar mensen vaak een groot deel van hun leven al mee rondlopen, kunnen door middel van botox verhopen geworden! In deze blog vertellen we je meer over wat botox kan doen op medisch gebied.

Laten we allereerst wat mogelijke onduidelijkheden uit de wereld helpen. Wat is botox eigenlijk precies? Heel eenvoudig uitgelegd, is botox een spierontspanner: het zorgt ervoor dat een spier minder aanspant. Dit is de reden waarom overmatig gebruik van botox in het gezicht als cosmetisch doel, vaak direct zichtbaar is als een gebrek aan gezichtsuitdrukking. Het ontspannen van specifieke spieren kan verschillende klachten wegnemen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Migraine

Migraine is hevige chronische hoofdpijn. Er zijn verschillende vermeende oorzaken die ten gronde kunnen liggen van migraineklachten. Het is bijvoorbeeld bekend dat erfelijkheid een onderdeel is wat bij veel migrainepatiënten keer op keer naar voren komt.

Er zijn veel gevallen van migraine dat veroorzaakt wordt door zogenaamde spanningshoofdpijn. Dit heeft veelal te maken met, zoals de naam al zegt, teveel spanning in de schouders, hals en het gezicht. Hierbij kan botox een uitkomst bieden als spierontspanner.

Tandenknarsen en klemmen

Tandenknarsen en tanden klemmen komt steeds vaker voor met als gevolg flinke beschadiging aan de kiezen en tanden. Het komt zowel voor bij kinderen als bij volwassenen. De kracht van het tandenknarsen of tanden klemmen kan zo sterk zijn, dan er stukken glazuur van de tanden en kiezen af komen.

Ook hier kan botox helpen door de kaakspieren te ontspannen. Hierdoor raken ze veel kracht kwijt en kunnen ze minder schade aanrichten aan de kiezen en tanden.

Scheelzien

Botox kan ook uitkomst bieden voor strabismus, oftewel scheelzien. Er zijn ook bij deze aandoening verschillende mogelijke oorzaken, maar als de oorzaak gerelateerd is aan de oogspieren, dan kan ook hier botox een oplossing zijn. In sommige gevallen wordt scheelzien namelijk veroorzaakt doordat de oogspieren het ene oog meer naar een bepaalde richting trekken, dan het andere oog. Botox kan ervoor zorgen dat het oogspiertje wat te sterk trekt, meer ontspant. Op die manier kan het scheelkijken worden verholpen.