Tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen, we moeten energie besparen vanwege het milieu, maar natuurlijk ook vooral voor onze portemonnee.

 

Gas wordt schaarser en duurder, dus je huis isoleren om energie te besparen is een slimme zet.

 

 

Isolatieklussen die je zelf kunt uitvoeren

 

Er zijn veel manieren om je huis energiezuiniger te maken. Sommige klussen kun je het beste overlaten aan gespecialiseerde bedrijven, zoals zonnepanelen plaatsen of een spouwmuur isoleren, maar er zijn genoeg klussen die je zelf kunt uitvoeren.

 

Isoleren van je huis kan natuurlijk groots, maar er zijn ook genoeg kleine klussen die samen al een groot verschil op jaarbasis maken. Heeft jouw huis de leidingen van warm water en verwarming nog in het zicht liggen? Begin dan met isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen. Het is een eenvoudige klus en zorgt dat er minder warmteverlies is. Breng ook radiatorfolie aan, aan de achterzijde van je radiatoren. Zo straalt de warmte alleen naar voren, dus de kamer in. Zeker als de radiator tegen een slecht geïsoleerde muur staat scheelt dit veel.

 

Een grotere klus die je zelf kunt doen, of kunt uitbesteden, is het isoleren van je dak. Ook hiervoor is speciaal isolatiemateriaal en omdat dit over een grote oppervlakte gaat, zal dit, bij een juiste uitvoering, veel schelen in je stookkosten.

 

Heb je in jouw huis juist veel last van kou die door de vloer omhoog trekt? Isoleer dan je kruipruimte. Laat je van tevoren goed informeren welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw huis, want er zijn verschillende soorten. Sommige dienen juist om optrekkend vocht tegen te houden, andere puur voor de kou.

 

Heb je een plat dak op je woning of garage? Dan is een groen dak het overwegen waard. Een groen dak zorgt dat de temperatuur zowel in de winter als in de zomer constanter blijft en bovendien verlengt het de levensduur van je dak. Voor je dit gaat aanleggen is het wel belangrijk om te controleren wat de draagkracht van je dak is en wat voor soort dakbedekking erop ligt. Het kan zijn dat deze eerst vervangen moet worden voor een geschikte soort. Twijfel je? Vraag het dan aan een gespecialiseerd bedrijf, zij kunnen het groene dak ook voor je plaatsen. In verschillende gemeenten kun je subsidie aanvragen voor een groen dak. Het groene dak heeft naast de isolatiewaarde, nog meer positieve effecten voor de omgeving. Het beperkt wateroverlast en zorgt voor meer groen in de wijk.

 

 

Gratis energiebesparende maatregelen

 

Als je je huis helemaal hebt geïsoleerd, of laten isoleren, kun je toch nog extra bezuinigen door kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Zet apparaten echt uit en niet op stand-by, dit scheelt per jaar een paar tientjes. Was op een lagere temperatuur en draai je verwarming een graadje lager, zo bespaar je nog extra geld en ben je milieuvriendelijker bezig!