Ergotherapie versus Fysiotherapie

U heeft vast wel eens gehoord van fysiotherapie. Dit staat vooral bekend bij sporters, of mensen die letsel opgelopen hebben en er met wat (fysieke) training sneller bovenop proberen te komen. Of misschien kent u de fysiotherapie wel deels van revalidatie. Maar wat is fysiotherapie precies en hoe staat dit tegenover de minder bekende ergotherapie?

 

Fysiotherapie brengt meer aandacht naar de grovere bewegingen en het opbouwen van kracht en vermogen, eventueel na verzwakking of beschadiging van de spieren. Bij ergotherapie gaat het juist meer om de dagelijkse bewegingen en handelingen. Dit kunnen zelfs de meest vanzelfsprekende handelingen zijn, zoals het aantrekken van kleding of het zetten van koffie. Alhoewel het voor velen van ons vanzelfsprekend is, kan het zijn dat mensen door ziekte of aantasting van het lichaam juist deze handelingen opnieuw of op een betere manier moeten aanleren.

Tip: https://fysioclub.nl/jvdi/locaties/fysiotherapie-helmond/

 

Waarom een verschil

Beide soorten therapie worden gegeven aan mensen die door bijvoorbeeld een handicap of blessure een beperking in hun bewegingen en handelingen waarnemen. Maar bij ergotherapie wordt er juist meer focus gelegd op het verbeteren van de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de patiënt. Het gaat hier niet alleen om het verbeteren en versterken van spieren en handelingen, maar ook voor een groot gedeelte om de mentale ondersteuning. Er wordt grote focus gelegd op het overwinnen van veel voorkomende problemen en het aanleren van vervangende en adaptieve manieren en hulpmiddelen om dezelfde handelingen te blijven kunnen doen. Daarom heeft een ergotherapeut vaak ook een toevoegende rol en klus om te werken aan het zelfvertrouwen van de patiënt en samen mogelijkheden en opties te bespreken die de dagelijkse handelingen weer mogelijk maken.

 

Soort en tijd

Fysiotherapie sessies worden vaak gehouden in een gespecialiseerde omgeving, waarbij er eventueel apparaten en meetinstrumenten zijn waarmee de patiënt kan werken en waar de voortgang mee gemeten kan worden. Aangezien het gaat om grovere bewegingen en vaak oefeningen waar kracht bij nodig is, zijn de sessies wat korter en compacter, zodat er geen overbelasting plaats vindt.

Uitgelicht: https://fysioclub.nl/mtc/therapiesoort/ergotherapie/

 

Ergotherapie, aan de andere kant, vindt vaak plaats bij de patiënt thuis, omdat het gaat om de verbetering en het aanleren van de dagelijkse handelingen die voor de patiënt en zijn omgeving belangrijk zijn. Ook bij deze sessies moet er goed gekeken worden naar de fysieke mogelijkheden van de patiënt en moet er voldoende rust zijn. Sessies kunnen kortdurend zijn of juist wat langer, afhankelijk van welke handelingen (her)aangeleerd moeten worden en wat de patiënt op dat moment aan kan.